Guvernul dezbate noul proiect de ordonanță pentru plafonarea prețurilor la energie și gaze. Care este impactul pentru consumatori

Guvernul dezbate noul proiect de ordonanță pentru plafonarea prețurilor la energie și gaze. Care este impactul pentru consumatori
Publicat: 01/09/2022, 12:00
Actualizat: 01/09/2022, 17:18

Guvernul are pe ordinea de zi a ședinței de joi proiectul de ordonanţă privind modificarea elementelor de referinţă pentru compensarea preţurilor la energie, după cum a anunțat miercuri premierul Nicolae Ciucă

Actualizare: Proiectul de Ordonanță de Urgență pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei a fost inclus pe ordinea de zi oficială a ședinței:

Proiect modificare OUG 27/2022 by Gandul.info on Scribd

Actualizare: Ședința de Guvern a fost amânată cu o oră și jumătate, la 16:30.

Reuniunea Comitetului interministerial pentru asigurarea rezilienței energetice și implementarea proiectelor de infrastructură în energie a fost programată la ora 10:30, iar ședința de guvern în cadrul căreia ar urma să fie aprobată forma finală a noii OUG, la ora 15:00.

Cu ocazia reuniunii Comitetului interministerial pentru asigurarea rezilienței energetice și implementarea proiectelor de infrastructură în energie, convocată de premier, participanții au analizat Programul de iarnă inițiat de Ministerul Energiei și elementele noilor măsuri guvernamentale de protejare a populației și economiei de efectele creșterii prețurilor la energie și gaze naturale.

„Guvernul a luat toate măsurile pentru a avea stocurile necesare pentru încălzire. Autoritățile vor avea planuri de intervenție pentru asigurarea fluxului necesar de aprovizionare, fiind pregătite să ofere suport în cazul unor avarii sau altor situații de urgență. Pentru a consolida măsurile de sprijin pe care Guvernul le ia pentru protejarea românilor și a mediului de afaceri de creșterea prețurilor la energie și gaze naturale, suntem pregătiți, azi, să adoptăm cadrul normativ necesar în acest sens”, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă.

Virgil Popescu a anunțat de miercuri că, la Ministerul Energiei a fost finalizat programul de iarnă privitor la siguranța şi securitatea din domeniul energetic, iar stocurile de gaze sunt de aproximativ 73%, cu mult peste procentul obligatoriu care trebuie raportat în data de 1 septembrie, la Comisia Europeană.

Traseul legislativ

„În privința Ordonanței de Urgență care statuează noile măsuri din domeniul energetic, împreună cu colegii de la Ministerul de Finanțe și cu cei de la ANRE avem de rezolvat problema impozitării pe tot lanțul de producție și comercializare a energiei. Mâine vom prezenta forma finală a Ordonanței în cadrul Comitetului interministerial”, a transmis ministrul Energiei.

Președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a transmis recent că așteaptă o soluție pentru situația prețurilor din energie – care ar trebui aprobată în Executiv până în 1 septembrie. Marcel Ciolacu crede că, cel puțin pe zona casnică, trebuie venit cu o nouă reglementare privind compensarea facturilor/plafonarea prețurilor, având în vedere sumele care ar urma să fie acoperite de stat.

„Punctul meu de vedere este ca până la 1 septembrie să se vină cu un alt act normativ. Această compensare și această ordonanță – și v-am zis doar o scăpare din ea, cu acel preț mediu – nu cred că mai este de actualitate, ținând cont de impactul deja solicitat de Ministerul Energiei, respectiv 31 de miliarde, lucru care este imposibil pentru bugetul Românei”, a spus liderul PSD. El a adăugat că prețul energiei pentru consumatori nu se va schimba. „Dacă venim cu modificări, categoric”, a răspuns Marcel Ciolacu atunci când a fost întrebat dacă statul are capacitatea de a acoperi compensările până la finalul anului.

Ce prevede proiectul de act normativ

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, și premierul Nicolae Ciucă / Sursa: Facebook - Virgil Popescu
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, și premierul Nicolae Ciucă / Sursa: Facebook – Virgil Popescu

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, miercuri, că Ordonanţa privind modificarea elementelor de referinţă pentru compensarea preţurilor la energie va fi aprobată în şedinţa Executivului de joi.

Guvernul are pe ordinea de zi proiectul de modificare a celei de-a doua ordonanțe prin care statul își asumase să ajute consumatorii în contextul scumpirilor la energie electrică și gaze naturale, respectiv Ordonanța 27/2022, în vigoare până la finalul lunii martie 2023.

Noua ordonanță – elaborată în contextul discuțiilor politice recente – stabilește plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale, și în același timp, suprataxează întregul lanț din energie.

Protejat este consumatorul casnic care va avea de plătit până la 31 martie 2023 un preț final facturat plafonat de furnizorii de energie electrică de maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul unui consum mediu lunar realizat în anul 2021 mai mic sau egal cu 100 KWh; de maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul unui consum mediu lunar realizat în anul 2021 cuprins între 100 kWh şi 255 KWh inclusiv; de maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul facturat, de IMM-uri, agenti economici din domeniul industriei alimentare si institutiilor publice (diferenta de 15% se achita la pretul de contract); de maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul integral al spitalelor publice şi private.

La gaze naturale, preţul final facturat de către furnizorii este de maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici respectiv de maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh, precum şi în cazul producătorilor de energie termică.

În ceea ce privește producătorii de gaze naturale, începând cu data de 1 septembrie 2022 și până la 31 augst 2023, fie că desfășoară activități onshore sau offshore și indiferent de data începerii activității, vor avea obligația să vândă cu prețul de 150 lei /MWh, cantităţile necesare de gaze naturale rezultate din activitatea de producţie internă curentă către furnizorii clienţilor casnici, pentru a asigura în perioada respectivă necesarul de consum din producţia curentă şi din depozitele de înmagazinare subterană a gazelor naturale stabilit.

Cu același preț, de 150 de lei MWh vor fi vândute cantităţile necesare de gaze naturale rezultate din activitatea de producţie internă curentă către furnizorii producătorilor de energie termică sau direct către producătorii de energie termică, după caz, numai pentru cantitatea de gaze naturale utilizată la producerea de energie termică în centralele de cogenerare şi în centralele termice destinată consumului populaţiei, pentru a asigura necesarul de consum.

Conform dispozițiilor prevăzute, în perioada 1 septembrie 2022 – 31 august 2023, în cazul producătorilor de gaze naturale care desfăşoară atât activităţi de extracţie onshore şi/sau offshore, indiferent de data începerii acestei activităţi, cât şi activităţi de producere de energie electrică utilizând gazele naturale, prețul de transfer al gazelor naturale utilizate la producția de energie electrică este de maximum 100 lei / MWh.

Toți producătorii de energie electrică vor fi nevoiți să plătească o contribuție de solidaritate care se determină în condițiile în care prețul de tranzacționare este mai mare decât prețul de referință de 450 lei Mwh la care se adaugă și cheltuielile aferente tranzacției. Traderii, furnizorii și agregatorii care tranzacționează cantități de energie electrică pe piața angro vor achita contribuția de solidaritate în condițiile în care prețul de tranzacționare este mai mare decât prețul de referință. Prețul de referință reprezintă prețul de achiziție a energiei electrice la care se adaugă o cotă de profit de 2%.

Preț de patru ori mai mare pe bursă

Preţul energiei electrice pe piaţa spot a bursei OPCOM (Piaţa pentru Ziua Următoare – PZU) a avut o medie de 1.813 lei pe MWh în luna iulie 2022, ceea ce reprezintă o valoare de aproape patru ori mai mare comparativ cu preţul mediu înregistrat în aceeaşi lună a anului trecut, respectiv 462 lei pe MWh, arată raportul lunar publicat de operatorului bursier.

Cele mai recente date oficiale ale Institutului Național de Statistică (INS), pentru luna iulie, arată o încetinire a ratei anuale a inflației față de valoarea din luna precedentă, dar sunt în continuare scumpiri față de iunie, în medie de 0,9%. Rata anuală a inflaţiei în luna iulie 2022 comparativ cu luna iulie 2021 este de 15%, conform datelor agregate de INS, după ce, în iunie, aceasta ajunsese la 15,1%.

Cele mai mari scumpiri, față de anul trecut, sunt în continuare la gaze, chiar daca mai reduse, de 70,1%, iar la energie, de 15,47%. În luna iunie, rata anuală a inflaţiei ajunsese, comparativ cu luna iunie 2021, cu 15,1%, potrivit INS. Creșterea la energie electrică a fost de peste 17% în acest interval, în timp ce la gaze naturale a fost de aproape 90%, și asta luând în considerare și prevederile OUG nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Finală Elena Lasconi - Călin Georgescu, la prezidențiale? Ce arată datele acum despre Ciolacu
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cum a funcționat rețeaua uriașă și sofisticată construită pe Tik Tok pentru Călin Georgescu, pe...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
Detalii nebănuite despre soția lui Călin Georgescu. Cristela are o meserie total diferită față de...
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi măreşte diferenţa faţă de Marcel Ciolacu, care a căzut...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Elena Lasconi, prima reacție după ce a intrat în cel de-al doilea tur al alegerilor...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Verificarea ITP, în continuare blocată. RAR a anunțat când se va remedia problema
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Elena Lasconi, 19,17% - Marcel Ciolacu 19,15%. Aproape...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Dezvăluirea momentului despre Călin Georgescu. Dan Diaconescu aruncă bomba. Nu știa nimeni
Controverse după moartea lui Silviu Prigoană: Copiii minori ar fi fost sedați de frații mai...
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Gabriel Cotabiță, înmormântat fără fast, într-un cadru restrâns, similar cu ceremonia lui Silviu Prigoană
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Secretul ochilor în picturile lui Amedeo Modigliani. „Atunci când îți voi cunoaște sufletul, îți voi...